Koruza
Interdisciplinarna predavanja dr. Marka Prpiča
S predavanji o zgodovini hrane se dotikamo izzivov s katerimi se srečuje človeštvo na področju podnebnih sprememb, pestrosti prehrane ter ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.
Podatki o pridelavi žitaric pokažejo, da je koruza na prvem mestu. Sledita ji riž in pšenica. Večino koruze danes pojedo živali, tako da v prehrano ljudi pride "predelana" v obliki mesa, mleka, jajc, masla, olja, sladila in še v vrsti drugih prehrambenih izdelkov. Poleg tega jo uporabljajo v proizvodnji najrazličnejših produktov, tudi takih, kjer je ne pričakujemo – od zdravil in otroške hrane do streliva in dinamita –, in zato jo imenujejo "industrijsko zlato".
Tudi v Sloveniji ji pripada prvo mesto, saj je z njo posejanih približno 40 odstotkov obdelovalnih površin. Kljub temu jo vsako leto uvozimo približno toliko, kolikor jo pridelamo.
Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.
Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.