O postu in polenovki
Kako so tri velike religije vplivale za prehrano v srednjeveški Evropi?
Interdisciplinarna predavanja dr. Marka Prpiča nam skozi mnogotere vidike razkrivajo pomen hrane in pijače v zgodovini.
Na evropsko srednjeveško prehrano je imela velik vpliv religija. Kmalu po uveljavitvi krščanstva je nova religija vernikom naložila postne dni in postna obdobja v letu. Na postne dni je veljala prepoved uživanja vrste živil. Najopaznejša je odsotnost mesa. Verniki so najpogosteje nadomestili meso z ribami in jajci. V tej zgodbi je imela posebno mesto polenovka, ker je suha in soljena riba prenesla dolg transport.
Verske zapovedi glede prehrane sta imeli tudi judovska kot muslimanska vera, tako da je bila prehrana le del verske in kulturne različnosti treh religij, ki jih je poznala srednjeveška Evropa.
Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.
Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.