O hrani in zdravju
Kako so povezavo med hrano in zdravljem razumeli naši predniki?
Interdisciplinarna predavanja dr. Marka Prpiča nam skozi mnogotere vidike razkrivajo pomen hrane in pijače v zgodovini.
V času pred proizvodnjo sintetičnih zdravil je bila hrana pomembna ne le za prehrano temveč tudi za zdravje ljudi.
Zdravniki so se opirali na Hipokratova in Galenova spoznanja, tako da se je tekom srednjega veka ohranila humoralna medicina, ki je ravnotežje med štirimi telesnimi tekočinami skušala ohranjati s pravilno zasnovano prehrano.
Hkrati so upoštevali starost posameznika, njegovo dejavnost, letni čas ter posameznikove navade, da bi na tej osnovi našli kar najprimernejša živila, in način njihove priprave, ki bodo posameznikovo zdravje ohranili v ravnotežju ali ga bolnemu človeku povrnile.
Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.
Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.