Tokrat o začimbah
Interdisciplinarna predavanja dr. Marka Prpiča
Govorimo o hrani in kako je ta vplivala na potek svetovne zgodovine.
Torkova srečanja muzejske skupine bomo v mesecu januarju 2022 namenili začimbam. Raziskovalci, ki se ukvarjajo z začimbami in njihovo vlogo v zgodovini, se razhajajo že glede vprašanja, kaj uvrstiti med začimbe. Po najožji definiciji med začimbe sodijo samo poper, cimet, muškatni orešček, muškatni cvet in nageljnove žbice (klinčki). Veliko raziskovalcev meni, da med začimbe lahko uvrstimo vse, kar dodajamo hrani, da ji spremenimo oziroma dodamo okus – torej, da jo začinimo. V to skupino sodi vrsta rastlin, ki jih v našem sredozemskem prostoru ljudje tisočletja dolgo uporabljajo kot dodatek jedem, da jim izboljšajo okus (npr. timijan, bazilika, meta, origano, lovor, gorčica itn.).
Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.
Da nam bo vsem lažje, ne odpovedujemo, ampak prilagajamo.
Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.