Hrana kot zdravilo
Interdisciplinarno predavanje zgodovinarja dr. Marka Prpiča
O zdravi prehrani radi razmišljamo kot o sodobnem izumu. A resnica je, da je povezava med hrano in dobrim počutjem stara vsaj toliko kot pisna zgodovina.
Že stari Grki so verjeli, da je dobro zdravje odvisno od ohranjanja ravnovesja štirih telesnih sokov - črnega žolča, rumenega žolča, sluzi in krvi - in da prav prehrana lahko obnovi porušeno ravnovesje. Temu prepričanju je sledila tudi srednjeveška medicina, ki je v veliki meri temeljila prav na spoznanju antičnih zdravnikov.
Zdravniki so tako razvili teorijo o telesnih/humoralnih tekočinah in učili, da je zdravje pacientov odvisno od ravnotežja le-teh. Koliko bo katerega od sokov v naših telesih, pa da lahko uravnavamo s pravilno prehrano. Pri zdravljenju je bil zato nujno potreben dober kuhar, ki se je spoznam na lastnosti živil in jedil, in bil pripravljen pri pripravi hrane za zdravljenje bolnikov tesno sodelovati z zdravnikom.
Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.
Da nam bo vsem lažje, ne odpovedujemo, ampak prilagajamo.
Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.