Ljubljana
MGML

Marko Prpič: Ljudje in prehrana, paprika, paradižnik in ostalo

Dnevi evropske kulturne dediščine v Mestnem muzeju Ljubljana

Zadnji iz cikla štirih predavanj, na katerih zgodovinar dr. Marko Prpič prehrani, kot osnovni sestavini recepta, primeša eno žlico družbe in dve žlici zgodovine.

Četrtek
7
Okt 2021
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Marko Prpič: Ljudje in prehrana,  paprika, paradižnik in ostalo

Četrto predavanje je namenjeno, poleg paprike in paradižnika, še vrsti drugim pridelkom, ki so romali čez Atlantik ali se razširili po svetu iz Daljnega vzhoda in iz Afrike.

Paradižnik in paprika sta, poleg krompirja, najopaznejša sled Novega sveta v naši prehrani. Naši sosedje Italijani si danes ne morejo predstavljati kuhinje brez paradižnika in paradižnikove omake. Pekoča paprika pa je dala neizbrisen pečat tako madžarski kot vzhodnoazijski kuhinji.

Predavanja so brezplačna. Obvezna je rezervacija mest na prijava@mgml.si
Hvala, ker upoštevate PCT pogoje.

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so namenjeni gastronomiji, Slovenija je evropska gastronomska destinacija, poleg tega pa je Organizacija združenih narodov, na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, letošnje leto razglasila za mednarodno leto zelenjave in sadja. To so razlogi, da smo se v Mestnem muzeju odločili, da tej temi posvetimo niz predavanj.

Sre
12
Mar 2025
Tekmovanje, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, otroci, študenti, seniorji
Pet
14
Mar 2025
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
15
Mar 2025
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
15
Mar 2025
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
17
Mar 2025
Zunanji organizator
Mestni muzej, izjema je junijska Zvočna kopel v Pelčnikovi hiši • Odrasli, otroci, študenti, seniorji