Marko Prpič: Ljudje in prehrana, koruza
Dnevi evropske kulturne dediščine v Mestnem muzeju Ljubljana
Tretje iz cikla štirih predavanj, na katerih zgodovinar dr. Marko Prpič prehrani, kot osnovni sestavini recepta, primeša eno žlico družbe in dve žlici zgodovine.
Koruza se ne znajde prav pogosto na slovenskih krožnikih, je pa veliko pomembnejša, kot si predstavljamo, saj ima veliko vlogo kot krma za živali, ki nam dajejo meso. V ZDA imajo približno tristo prehrambnih izdelkov, v katerih najdemo koruzo. Pri nas običajno ne pridemo dlje od pečene in kuhane koruze, polente in kosmičev. Poleg tega jo najdemo v vrsti industrijskih izdelkov, tudi tam, kjer jo najmanj pričakujemo.
Predavanja so brezplačna. Obvezna je rezervacija mest na prijava@mgml.si
Hvala, ker upoštevate PCT pogoje.
Sledi predavanje:
7. 10. Ljudje in prehrana, paprika, paradižnik in vse ostalo
Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so namenjeni gastronomiji, Slovenija je evropska gastronomska destinacija, poleg tega pa je Organizacija združenih narodov, na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, letošnje leto razglasila za mednarodno leto zelenjave in sadja. To so razlogi, da smo se v Mestnem muzeju odločili, da tej temi posvetimo niz predavanj.